Price List

Saturday, August 17, 2013

Rawat Stress Dengan Vitamin.


Bismillah.
Talking about stress can even making people getting more stressful right? So, today I would like to share some information regarding how to manage stress with taking vitamins. :)

Anda Stres? Vitamin Boleh Bantu Anda...Sungguh, Tak Tipu!


Hidup dalam zaman serba mahu pantas dan mencabar ini sememangnya boleh mengundang stres. Macam-macam punca stres ada di sekeliling kita. Stres sebab kewangan, stres sebab kerja, stres sebab belajar, stres sebab masalah keluarga, stres dengan kawan-kawan, stres sebab cinta dan seribu satu punca stres yang dihadapi oleh manusia sehari-hari. Berita di akhbar dan televisyen pun macam-macam, tindakan manusia seperti tidak masuk akal dan mengerikan. Inilah bahana stres.


Stres sebenarnya tidak boleh dibiarkan melarat dan mendominasi kehidupan harian kita. Ini kerana stres bukan sekadar stres sahaja malah boleh membawa kesan-kesan buruk yang lain, misalnya kemurungan, penyakit mental, perpecahan dalam rumahtangga, dan juga semestinya masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, masalah penghadaman, sakit kepala, sakit otot, obesiti, sakit jantung dan lain-lain. Kadang-kadang macam tak percaya bila dikatakan kita sakit perut berpunca daripada stres, kita sakit badan disebabkan stres. Tapi itulah hakikat yang berlaku.

Menurut Dr. Glenn Gibson, pakar kajian Pemakanan dan Bio-Sains, Universiti Reading USA, peratusan hormon stres yang dirembes keluar secara berlebihan akan mengganggu perjalanan usus. Sekaligus akan melambatkan proses pennghadaman dan menyebabkan makanan tersimpan lama dalam usus. Inilah punca masalah perut kurang selesa.Pendek kata, stres tidak membawa kebaikan malah membawa pelbagai keburukan emosi dan jasmani. 

BAGAIMANA MENGAWAL STRES

Oh, soalan ni dah kerap sangat kita jumpa, jawapan pun dah banyak yang kita tahu. Apapun tak salah saya mengulangnya di sini. Kita ambil semua langkah menanganinya baik secara spiritual mahupun fizikal.

1- Dekatkan hubungan dengan Pencipta. Bagi yang beragama Islam, ingatlah Allah selalu, jaga segala ibadah wajib dan tambah dengan yang sunat. Baca Al-Qur'an dan zikir banyak-banyak. Tak percaya? Cuba buat dulu. Ada satu doa yang sangat berkesan untuk mengatasi stres, down, sedih, dan gelisah ni. Cuba baca berulang kali, in sha Allah anda akan rasa perubahannya. Saya dah cuba.

2- Senaman. Bila kita melakukan aktiviti kecergasan atau senaman, tubuh kita akan merembeskan hormon endorphin, iaitu satu hormon yang membuatkan kita rasa tenang. Segala otot dan urat saraf kita juga akan jadi lebih lentur di mana ia mengurangkan stres fizikal kita juga. Selain itu, senaman membantu kita tidur dengan lebih berkualiti sekaligus meredakan stres. Cubalah, pastikan bersenam hingga berpeluh dan degupan jantung anda menjadi laju. Anda akan rasainya.

3- Ambil suplemen / vitamin. Tahukan anda ada vitamin yang digelar vitamin anti-stres? Vitamin itu ialah B-Complex, iaitu gabungan Vitamin- B yang sangat penting untuk tubuh manusia, merangkumi pelbagai fungsi dan organ tubuh. Jika andasering stres, sedih, gemuruh, rasa tidak tenang, ambillah B-Complex sebagai vitamin harian anda. Vitamin B merupakan vitamin larut air dan akan dibuang dari tubuh jika tidak digunakan. Oleh itu, pengambilan secara harian andalah perlu.

Pantothenic acid plays an important role in relieving stress. Often referred to as the "anti-stress vitamin," vitamin B5 is critical to the manufacture of stress-related hormones produced in the adrenal glands, according to the University of Maryland Medical Center. B-complex vitamins can help restore the adrenal glands from stress. 
Vitamin B6 is a positive influence on the production of the brain chemical serotonin. Changes in serotonin levels can alter the mood and affect a person's ability to cope with stress. 

B-complex vitamins that contain thiamine, riboflavin, and niacin are helpful in dealing with physical stress, according to nutrition experts at the University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas. These vitamins are often recommended to help acute stress associated with surgery and injuries. B vitamins play a vital part in energy metabolism. Finally, the substances choline and inositol offer a calming effect that can be helpful in dealing with stress.


Stres juga menyebabkan hormon dalam badan bercelaru dan mengakibatkan masalah kulit. Antaranya masalah jerawat, kulit berminyak, kulit kusam dan nampak lebih tua daripada umur. Oleh itu, ayuh bebaskan diri kita daripada stres.

Tips: Jika anda berasa gemuruh / nervous untuk menghadapi sesuatu perkara misalnya ada presentation, ada exam, nak menyampaikan ceramah, nak akad nikah dan lain-lain nervous... tingkatkan pengambilan B-Complex anda. In sha Allah anda akan lebih tenang dan tidak gentar menghadapi situasi tersebut.


VITAMIN LAIN YANG MEMBANTU MEREDAKAN STRES
# Vitamin C
# Vitamin A
# Vitamin E
# Kalsium Magnesium
# Zinc

In addition to B-complex vitamins, vitamins A, C, and E may help to relieve stress. According to P. Samuel Campbell, Ph.D, and other scientists at the University of Alabama in Huntsville, large doses of vitamin C may help alleviate the body's response to stress. Vitamin C also works in conjunction with B vitamins to aide in the metabolism of the stress-related hormones dopamine, cortisol, adrenaline, and noradrenalin.
Popular minerals believed to help stress are calcium, chromium, magnesium, selenium and zinc. Magnesium limits the stress response, says Dr. Carolyn Dean, author of "The Magnesium Miracle." These minerals can be found in most multivitamins.



SARANAN SHAKLEE

Jika anda memilih Shaklee, satu jenama yang menghasilkan suplemen semulajadi, tiada bahan kimia yang memudaratkan dan menjamin tiga perkara iaitu SENTIASA SELAMAT, SENTIASA SEMULAJADI dan SENTIASA BERKESAN, kami menyarankan anda mengambil di antara rangkaian vitamin di bawah untuk mengawal dan meredakan stres anda:



# Shaklee B-Complex




# Shaklee Vita-C Plus @ Shaklee Chew Vita-C Plus




# Shaklee Carotomax (Vitamin A yang selamat dan Karetonoid)




# Shaklee Vita-E Complex




# Shaklee OsteMatrix ( Kalsium Magnesim)




# Shaklee Zinc Complex




InshaAllah dengan pengambilan yang konsisten, anda akan dapat merasai kesannya bahkan manfaat-manfaat kesihatan yang lain. Jika anda punya bajet yang kecil, jangan risau. Hubungi kami dan beritahu bajet anda. Kami akan bantu agar anda tetap dapat memiliki suplemen yang sesuai untuk anda.

--------------
FOR MORE INFO:
SMS/Call : 013-3215395
email : nurulintansd@gmail.com
FANPAGE: Healthy Beauty
LIKE PAGE SAYA UNTUK LATEST UPDATES! :http://www.facebook.com/shaklee1209?ref=hl

ATAUPUN
■■ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 924249 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ■■

P/S: SETIAP PEMBELIAN anda melalui saya membolehkan anda BERSEDEKAH kerana setiap RM1 (untuk setiap unit) daripada pembelian anda akan disumbangkan kepada AMAN PALESTIN, AQSA SYARIF & CHARITY RIGHT.


No comments:

Post a Comment